Teamperformance in het Maasstad ziekenhuis

Jean Bart Jaquet is plastisch chirurg in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. “Om ervoor te zorgen dat alles zo goed en veilig mogelijk verloopt, werk ik met een vast OK-team. Daardoor is een hecht team ontstaan: we communiceren heel open met elkaar en iedereen is doordrongen van het belang van de time-out.”

“Een goede time-out mag geen automatisme zijn. Het is steeds opnieuw een gericht gesprek, waarbij we elkaar aankijken, alert luisteren en bewust nadenken of alles klopt. Om die reden staat het team tijdens de time-out altijd dicht rond de patiënt, die ook lid is van het team.”

“Zelf zit ik naast de patiënt op een stoel. Bij complexe operaties vul ik de time-out aan met vragen over de aanwezigheid van specifieke apparatuur. Vlak voordat we beginnen met de operatie, zet ik tijdens een pre-incisie time-out bovendien zelf de markering op de plek waar ik moet opereren. Vervolgens vraag ik expliciet of de markering juist is. De ingreep kan dan wel links zijn, maar een hand heeft vijf vingers. Alles om een eventuele verwisseling te voorkomen en de patiëntveiligheid te vergroten!”

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
team medirisk

Contact met MediRisk

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op: