Scan-app voor veiliger bloedtransfusie

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Echt mis ging het niet bij bloedtransfusies, maar het voelde wel onveilig: handmatig nummers van bloedzakken noteren en met twee verpleegkundigen controleren of een zak aan de juiste patiënt werd gehangen. Dankzij een speciale scan-app is de kans op fouten tegenwoordig veel kleiner op locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Senior adviseur Ellen Reijnders vertelt: “Onveiligheid was een belangrijke reden om over te stappen op de app Cybertrack; doorslaggevend was dat we niet aan de CBO richtlijn Bloedtransfusies konden voldoen. Bloedzakken moeten namelijk 100% traceerbaar zijn, maar wij - en veel andere ziekenhuizen - werkten met een papieren formulier dat we naar het lab terugstuurden. Geheid dat er wel eens één tussen wal en schip raakte.”

Scannen

Op zoek naar alternatieven werd gekozen voor de app Cybertrack. “Het betekent dat de extra ogen van een tweede verpleegkundige niet meer nodig zijn. Met een COW, Computer on Wheels, rijd je als verpleegkundige naar het bed, scan je jezelf, de patiënt en de bloedzak. Groen licht krijg je pas als alle gegevens met elkaar kloppen. De gegevens worden vervolgens automatisch doorgestuurd naar het lab. Daarmee is ook het papieren formulier overbodig geworden.”

Gebruiksvriendelijk

“Vaak betekent een innovatie op het gebied van veiligheid extra checks en handelingen. Deze app hebben we juist compleet om de verpleegkundige heen gebouwd, om het werk zo makkelijk mogelijk te maken. We winnen niet alleen tijd doordat nog maar één verpleegkundige nodig is, er is ook een koppeling met het Elektronisch Verpleegkundig Dossier gerealiseerd, zodat verpleegkundigen in hun hoofdprogramma kunnen blijven werken. Eenvoudig was dat niet, maar als je pioniert moet je nu eenmaal veel zelf bedenken. Of het nu gaat om de inhoud van de barcodes of de scanners die je aanschaft... Gelukkig hebben we uiteindelijk iets gerealiseerd dat iedereen in de organisatie graag gebruikt. En dát maakt dat het werkt.”

Bron: Alert januari 2016

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Contact met MediRisk

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op: