Alert februari 2015

In deze Alert

“Elkaar wakker houden”
Het afgelopen jaar nam het preventie­team van MediRisk bij 52 ziekenhuizen onder meer de time­outprocedure onder de loep. We kijken met een aantal ziekenhuizen terug op de OK-­audit en  op wat deze bij hen in gang heeft gezet. Een interview met onder meer het Flevoziekenhuis, het Havenziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis. | pag 4 |

“Hogere schadevergoedingen bij ernstige gevallen passen in deze tijd” 
Er worden steeds hogere schadevergoedingen uitgekeerd. De reden hiervoor ligt buiten het ziekenhuis, aldus Theo Kremer, directeur van Stichting Personenschade Instituut voor Verzekeraars. “Hogere schadevergoedingen bij ernstige gevallen passen in de tijdsgeest en zijn te rechtvaardigen."

Internationaal kennis delen
Overal ter wereld verzekeren ziekenhuizen en zorgverleners zich tegen de risico’s van medische aan sprakelijkheid. En hoewel de organisaties op verschillende leest geschoeid zijn, staan onderlinge medische aansprakelijkheidsverzekeraars wereldwijd voor dezelfde uitdagingen.

Medisch adviseurs: geleid door inwendige standaard
Bij de beoordeling van medische claims spelen medische adviseurs een essentiële rol. Zij bekijken of een zorgverlener verwijtbaar onzorgvuldig heeft gehandeld. Sinds begin 2014 is hun medisch advies inzichtelijk voor degene die de claim heeft ingediend. “Mensen kunnen nog steeds twijfelen aan de juistheid van het advies, maar de totstandkoming is in elk geval helder.”

Download het magazine

Voorgaande edities Alert Magazine

Wilt u Alert magazines van voorgaande jaren inzien? U kunt deze downloaden via de MediRisk kennisbank:

> Kennisbank: Alert magazine