Alert december 2016

In dit nummer onder meer:


“In een rechtvaardig veiligheidsklimaat kan ook de baas ‘nee’ verdragen”

Rechtvaardigheid, bescheidenheid en medemenselijkheid. Dat zijn volgens veiligheidsexpert Sidney Dekker drie kernwoorden die het veiligheidsbeleid van ziekenhuizen zouden moeten typeren. “Als je een lerende cultuur wilt, dan moet je als leiding een sfeer creëren waarin iedereen erop vertrouwt dat er open, eerlijk en respectvol gewerkt kan worden.

Innovatie: "Zo doen wij het"

De vindingrijkheid om de patiëntveiligheid en de patiënttevredenheid te verhogen is groot. Dagelijks lezen en horen we sympathieke, innovatieve en creatieve oplossingen, vaak binnen handbereik, waarin de patiënt centraal staat. We lichten er weer een paar voor u uit.

Bestuurders in de lead bij opvang ‘second victims’

Steun voor zorgverleners die betrokken waren bij een incident: een jarenlang taboe lijkt ineens doorbroken. Vakbladen besteden er volop aandacht aan, belangenverenigingen voor artsen en verpleegkundigen juichen het toe en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat sturen op structurele opvang voor deze second victims.

Van duizelingwekkende data naar waardevolle risico-informatie

We hebben de afgelopen jaren bergen data verzameld en de uitdaging zit de komende tijd vooral in het samenbrengen van alle informatie en deze data vervolgens omzetten naar waardevolle risico-informatie. Manon Eikens van MediRisk schetst de actuele ontwikkelingen op dit gebied.
Cover Alert december 2016

Download het magazine

Voorgaande edities Alert

Wilt u Alert magazines van voorgaande jaren inzien? U kunt deze downloaden via de MediRisk kennisbank:

> Kennisbank: Alert magazine