De dagelijkse praktijk is een goudmijn!

Het gedachtengoed van Safety-II, het nieuwe veiligheidsdenken, sluit goed aan bij de behoefte om meer te leren van de dagelijkse praktijk. Maar hoe doe je dat? Vijftien ziekenhuizen gingen de uitdaging aan om tijdens een pilot van zes maanden de principes van Safety-II om te zetten naar een praktische aanpak. Hoe gingen ze te werk? Wat heeft het ze gebracht en hoe nu verder?

12 juni 2019: Symposium Safety-II in de praktijk

Leren van incidenten is complex, vanwege de vaak unieke aspecten en zeldzaamheid waarmee (ernstige) incidenten voorkomen. Inzicht in waarom het in de zorg bijna altijd goed gaat, is minstens zo waardevol. Safety-II zoomt in op de flexibiliteit en veerkracht van zorgverleners die het vermogen hebben om steeds maar weer bij te sturen en zich aan te passen aan de situatie waardoor het bijna altijd goed gaat.

Positief en praktijkgericht

Na een eerste kennismaking met deze nieuwe zienswijze tijdens het jubileumcongres van MediRisk in 2017, is nu voor het eerst zichtbaar hoe de theorie vorm krijgt op de werkvloer. Zorgprofessionals zijn enthousiast over de positieve en praktijkgerichte insteek van Safety-II. Door meer zicht te hebben op de dagelijkse praktijk, waar zorgverleners door slimme workarounds, constante aanpassingen en improvisaties in elke situatie de beste zorg proberen te bieden, neemt het leervermogen toe.

Vijftien ziekenhuizen gingen de uitdaging aan om tijdens een pilot van zes maanden de principes van Safety-II om te zetten naar een praktische aanpak. Op 12 juni vertellen deze ziekenhuizen over hun ervaringen en nemen inspirerende sprekers u mee in wat Safety-II voor u kan betekenen. Locatie is het Amphia in Breda (één van de pilot ziekenhuizen) en Anneke Jeurgens, werkzaam als gynaecoloog in het Amphia, is dagvoorzitter.

Safety-II | MediRisk

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.